En härlig soppa gjord på svenska signalkräftor. Serveras med en ”blini” gjord på mathavre och en kräftsallad.
Ingredienser
- 1 kg svenska signalkräftor
- 1 tsk korianderfrön (hela)
- 100 g osaltat smör
- Vitt vin (billigt, utan ekfatskaraktär)
- 1 morot
- 1/2 fänkål
- Vatten
- 2 schalottenlökar
- 5 dl grädde
- 1 vitlöksklyfta
- 1 knippe salladslök
GÖR SÅ HÄR
- Skala alla grönsaker, hacka dem i små tärningar och lägg i en kastrull.
- Riv av kräftstjärtarna, skala dem och lägg ner kräftkropparna i kastrullen tillsammans med skalet.
- Låt fräsa i cirka fem minuter. Häll på lika delar vin och vatten så att det täcker kräftskalen.
- Koka upp och låt sjuda i cirka fem minuter, dra av den från plattan och låt buljongen svalna.
- Sila av och koka ner tills tre deciliter återstår. Häll i grädden och koka i ytterligare 25 minuter på svag värme.
- Mixa soppan med stavmixer, salta och peppra.
- Blanda kräftstjärtarna med ett knippe salladslök och låt puttra med i soppan strax innan serveringen.
”BLINI” PÅ MATHAVRE
- 1 dl mathavre
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 dl olivolja
- Salt och peppar
- 1/2 dl vatten
- 1/2 tsk bakpulver
GÖR SÅ HÄR
- Mixa ingredienserna med en stavmixer och låt det svälla i cirka 20 minuter, klicka sedan ut den i en plättlagg eller i en stekpanna.
- Försök att få den rund och stek på hög värme med olja. Se upp så den inte blir bränd.
- Ta upp kräftsalladen ur soppan och lägg den på blinin i den djupa tallriken.
- Häll på soppan och njut.