4 portioner
Du behöver:
- 600 – 800 gram laxfilé
- 3 – 4 tsk arabiatasås
- 3 dl Svenska Kvarngryn
- 1 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 3 dl gröna ärtor
- 1 bit fetaost (150 – 200 gr)
- 1 – 1,5 dl olivolja
- 1 klyfta vitlök
- 1 kvist mynta (bara bladen)
- 1 knippe dill
- 10 rädisor
- 1 citron (skalet)
- olivolja
- salt och peppar
Gör så här:
Koka grynen med buljong, vin och vatten i ca 10 till 15 min under lock, beroende på hårt tuggmotstånd du vill ha. Du kan koka dem direkt i panna på grillen. Mortla eller mosa ärtorna med fetaosten, lite mynta och olivolja. Riv eller pressa i vitlöken. Blanda ärtmoset med grynen och hacka i dillen. Smaka av med salt och peppar. Garnera med några klyftade rädisor.
Pensla laxen med olivolja, salta och peppra. Lägg laxen på grillen med köttsidan neråt. Grilla dem i ungefär fem minuter. Blanda aribiatasåsen med ett par matskedar olivolja, riv i citronskal. Vänd på laxbitarna. Pensla sedan ovansidan på laxen med aribiatablandningen. Grilla ytterligare i cirka fem minuter. Ta av grillen och servera tillsammans med de goda grynen.