Fredrik på Frebaco Kvarn undrade om en ketchup måste vara bombad med E-nummer och andra konstigheter. Naturligtvis inte. Så här gör du din egen.
Ingredienser
- 500 g passerade tomater i burk
- 10 st färska cocktailtomater
- 2 st bananschalottenlökar
- 1 röd chili
- 1/2 dl ljust muscovadosocker, alternativt råsocker eller ekologiskt socker
- 2 1/2 dl socker
- 1 dl 24% ättika
- Salt
- Redning
- 1/4 dl Maizena med 2 msk vatten
Gör så här
- Finhacka löken och chilin. Fräs dem i lite olja, utan att de hinner få färg.
- Dela tomaterna i bitar och blanda dem med löken och chilin.
- Häll på sockret och låt det koka i fem minuter.
- Tillsätt de passerade tomaterna och ättikan. (Det behövs ganska mycket ättika, men smaka av så att du får den smak du själv vill ha).
- Smaka av med saltet.
- Blanda ”redningen” och häll i den i såsen. Koka i ytterligare fem minuter och mixa sedan blandningen med stavmixer. Det får gärna vara lite “chunky” bitar kvar.