Serveras med kronärtskocka, kantareller och matkorn, rödvinssmörsås med smak av enbär.
Ingredienser
- 4 st duvor
- 300 g kantareller
- 1 knippe salladslök
- 40 g bladpersilja
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Stek fågeln, salta och peppra innan du stoppar den i ugnen.
- Sätt köttermometern i mitten av fågeln och ställ kärntemperaturen på 53 grader.
STEKT MATKORN
- 1 1/2 dl gryn
- 4 dl vatten
- 1 nypa salt
- 1 vitlöksklyfta (finhackad)
- 1 bananschalottenlök (finhackad)
- 1/2 dl olivolja av god kvalitet
GÖR SÅ HÄR
- Koka upp grynen med vatten. Skala och hacka lökarna och låt sjuda tillsammans med grynen i 12-15 minuter. Låt svalna och vänd ner olivoljan.
- Stek kantarellerna på ganska hög värme
- Tillsätt sedan korngrynen och stek nu detta tillsammans med salladslöken och bladpersiljan.
KRONÄRTSKOCKOR
- 4 små kronärtskockor
- 2 schalottenlökar (skivad)
- 2 dl vitt vin
- 3 dl vatten
GÖR SÅ HÄR
- Koka kronärtskockorna tillsammans med löken i vatten och vin i cirka 30 minuter.
- Riv av skalen tills du nästan kommer till mitten av kronärtskockorna. Dela upp kronärtskockorna och garnera grynen med dem.
HÖSTÄPPLE
- 2 äpplen (Granny Smith)
- 1 msk strösocker
- Skal och saft från 1/2 citron
- 3 msk vitt vin
GÖR SÅ HÄR
- Skala äpplena och dela i bitar, lägg dem med socker, vin och citron i en kastrull och koka upp. Låt det koka så att det nästan kokat torrt.
- Känn på äpplena så att dom har kokats till ett ”mos” och mixa sedan tills den blivit slät.
RÖDVINSSMÖRSÅS
- 3 dl rött vin
- 2 dl balsamicovinäger
- 1 msk råsocker
- 3 krossade enbär
- 50 g smör
GÖR SÅ HÄR
- Smält sockret i en kastrull.
- Häll på vinet och vinägern.
- Koka ned blandningen till en och en halv deciliter.
- Klicka i smöret under omrörning (var försiktig).
- Servera.
Detta är en enkel smörsås som man kan ha både till kött och fisk