Majskyckling med kvarngrynssallad.
4 portioner
- 1 majskyckling (2 filéer)
- 150 g cocktailtomater
- 1 kruka ramslök
- 1 huvud romansallad
- 200 g grön sparris
- 3 dl kvarngryn
- 1 vitlök (King solo)
- 1 knippe färsklök
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 110 grader. Skala och dela färsklöken. Stek med vitlöken.
2. Stek kycklingen. Först på skinnsidan så att den får färg. Salta och peppra.
3. Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt i en köttermometer. Den är klar när temperaturen i mitten nått 70 grader. (Skär ett snitt och kontrollera att kycklingen inte är röd inuti) Låt den sedan svalna.
4. Koka upp vatten i en kastrull. Salta det lätt. Dela sparrisen och koka dem i cirka 15 sekunder. Lägg dem sedan i en salladsskål.
5. Skär ett kryss i tomaterna med en kniv och låt även dem koka 10-15 sekunder. Doppa dem sedan i iskallt vatten så att skalet krackelerar. Skala dem och lägg dem tillsammans med sparrisen.
6. Lägg kvarngrynen och skivad vitlök i en kastrull med 4 ½ deciliter vatten. Salta och låt sjuda i 10 minuter. Häll av överflödigt vatten.
7. Dela romansalladen i bitar och lägg den i salladsskålen tillsammans med löken från ugnsformen. Dela ramslöken och blanda ner den i salladen.
8. Dela kycklingen i skivor och lägg i salladen. Toppa med hyvlad parmesan.
9. Skiva bröd, lägg dem på en plåt och ringla över lite olja. Grädda dem i ugnen tills de får gyllenbrun färg. Servera dem sedan till salladen.
Ceasardressing
- 2 äggulor
- 1 msk vinäger
- 2 tsk dijonsenap
- ½ vitlök (King solo)
- 1 citron
- 4 sardeller i olja
- 3 ½ dl rapsolja
- 150 g parmesanost
Rör ihop äggulorna, senapen och vinägern i en skål. Riv ner vitlöken och citronskalet. Blanda med lite pressad citron. Vispa i cirka 4 minuter medan du häller ner oljan i en tunn stråle. Finhacka sardellerna, riv parmesanosten och blanda i dressingen. Salta och peppra.
Tips: Se till att äggen och oljan har samma rumstemperatur.