Ingredienser

  • 1 kg svenska signalkräftor
  • 1 tsk korianderfrön (hela)
  • 100 g osaltat smör
  • Vitt vin (billigt, utan ekfatskaraktär)
  • 1 morot
  • 1/2 fänkål
  • Vatten
  • 2 schalottenlökar
  • 5 dl grädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 knippe salladslök

”BLINI” PÅ MATHAVRE

  • 1 dl mathavre
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl olivolja
  • Salt och peppar
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Skala alla grönsaker, hacka dem i små tärningar och lägg i en kastrull.
  2. Riv av kräftstjärtarna, skala dem och lägg ner kräftkropparna i kastrullen tillsammans med skalet.
  3. Låt fräsa i cirka fem minuter. Häll på lika delar vin och vatten så att det täcker kräftskalen.
  4. Koka upp och låt sjuda i cirka fem minuter, dra av den från plattan och låt buljongen svalna.
  5. Sila av och koka ner tills tre deciliter återstår. Häll i grädden och koka i ytterligare 25 minuter på svag värme.
  6. Mixa soppan med stavmixer, salta och peppra.
  7. Blanda kräftstjärtarna med ett knippe salladslök och låt puttra med i soppan strax innan serveringen.

”BLINI” PÅ MATHAVRE

  1. Mixa ingredienserna med en stavmixer och låt det svälla i cirka 20 minuter, klicka sedan ut den i en plättlagg eller i en stekpanna.
  2. Försök att få den rund och stek på hög värme med olja. Se upp så den inte blir bränd.
  3. Ta upp kräftsalladen ur soppan och lägg den på blinin i den djupa tallriken.
  4. Häll på soppan och njut.