Ingredienser

4 större portioner eller 6 förrätter

  • 2 dl matvete
  • 2 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 3 tsk riven ingefära
  • Saft och skal från 2 st lime
  • 2 pressad vitlöksklyftor
  • 4 msk fishsauce
  • 2 tsk råsocker
  • 1 kruka hackad koriander

SYRADE GRÖNSAKER

  • 1 morot
  • 1 liten palsternacka
  • 1 paprika
  • 1 bit purjolök
  • 3 msk vinäger
  • 3 tsk socker
  • 2 tsk dillfrö

Gör så här

  1. Koka upp vatten med buljongen och häll i matvetet.
  2. Låt det sjuda i cirka 12-15 minuter.
  3. Låt det sedan svalna.
  4. Blanda alla ingredienser väl tills sockret har löst upp sig.
  5. Häll sedan i matvetet, de syrade grönsakerna och 500 g skalade räkor.

SYRADE GRÖNSAKER

Gör dem gärna kvällen innan om du kan. 

  1. Strimla alla grönsaker fint.
  2. Rör ihop vinäger, socker och dillfrö och slå det över grönsakerna.
  3. Låt det stå och marinera i minst två timmar.
  4. Servera dem sedan med till exempel skalade räkor.

”De nyttiga bakterierna i syrad mat gör att mindre nyttiga bakterier inte trivs i vår kropp. Det ger oss starkare immunförsvar och ett friskare liv. Och ingefära är en superrot! Den är antiinflammatorisk och stärker ditt hjärta.” – Lisa Munters, kostrådgivare