Ingredienser

SUSHIRIS PÅ HAVRERIS

• 450 g Frebaco Kvarn Havreris
• 250 g Vatten
• 1,5 dl Äppelcidervinäger
• 1 dl Socker
• 7 g Salt

Gör så här

Blötlägg Havreriset i 1 dygn. Häll av blötläggningsvatten. Koka upp Havreriset med 250 g vatten. Sätt på lock och koka sakta i 10 min. Drag av från spisen och låt riset sätta sig i 5 min med locket på. Häll upp Havreriset på en handduk. Kallrör vinäger, socker och salt så allt löses upp. Slå på Havreriset och rör försiktigt runt med en slickepott så att allt blandas. Sätt sedan på lock och låt dra tills det ska användas. Forma sushikuddar.

GARI PÅ KÅLROT

• 1 dl Vinäger
• 30 g Ingefära
• 2 dl Socker
• 2 dl Vatten
• 1/2st Kålrot

Gör såhär:
Koka upp vatten, socker och riven ingefära. Rör i vinäger och låt svalna. Riv i mer ingefära för lite hetta. Skiva kålrot tunt på mandolin och lägg ner i lagen. Blir godare ju längre den får ligga.

”SVENSK SOJA”

• 3 fl Champinjonsoja, Östergärde
• 1 fl Umamifond, Bo Kasper

Gör såhär:
Reducera till hälften och sila.

”SVENSK WASABI”

• 100 g Gröna ärtor
• 1st Pepparrot (råsaftad)

Gör såhär:
Mixa ärtor i en blender med pepparrotsjuice och passera.

CONFITERAD PUMPA

• ½ st Butternut squash
• Matolja

Gör såhär:
Sätt ugnen på 100 grader. Skala pumpan och skiva i 3 mm tjocka skivor. Lägg i ugnsfastform och täck med matolja. Baka i ugn på 100 grader tills mjuk, ca. 30min. Tag ut och låt svalna. Skär pumpan i lagom stora bitar för sushiriset. Krydda med lite salt.

SERVERING

Krama kuddar av Havreriset ca. 4 cm långa. Lägg en liten klick med svensk wasabi på varje (ca ½ tsk) Täck med en pumpaskiva. Toppa med gari på kålrot och servera med sojan.

SUSHI PÅ SVENSKA ED.2

• Frebaco Kvarn Havreris enligt tidigare recept
• Pumpa enligt tidigare recept
• Köp wasabi
• Köp japansk soja
• Köp gari
• Köp Svensk ärtsoja

SERVERING

Krama Havreriskuddar ca. 4 cm. Pensla med wasabi och täck med pumpa. Toppa med gari och servera med soja.