Ingredienser

  • 1 dl kvarngryn
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 röd chili
  • 1 vitlök (King solo)
  • Salt och peppar
  • 1 tsk maizena
  • 2 mozzarellaostar (tärnade)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 påse pankoströbröd
  • 1 liter frityrolja (till fritering)

Basilikadipp

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 ½ dl rapsolja
  • 2 msk vatten
  • 1 kruka basilika
  • 1 knippe bladpersilja
  • ½ vitlök (King solo)
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Koka grynen i 2 deciliter vatten. Skala och finhacka lökarna. Finstrimla chilin och rör ner den med grynen och löken. Salta och peppra.
  2. Låt vattnet koka bort och tillsätt maizenan samt mozzarellaosten. Låt osten smälta och rör om.
  3. Dela upp blandningen i små klumpar. Låt svalna och forma dem till bollar.
  4. Lägg upp mjöl, ägg och ströbröd i skålar. Rulla bollarna i mjölet, sedan i ägget och därefter i ströbrödet (Var noga med att allt fastnar ordentligt).
  5. Fritera bollarna i oljan på 170 grader.

Basilikadipp

  1. Skala och riv vitlöken, finhacka örterna och blanda alltsammans med äggulorna, vinäger och dijonsenap.
  2. Vispa blandningen med elvisp cirka 3 minuter till den är fluffig.
  3. Häll försiktigt ner olja i en tunn stråle samtidigt som du rör om tills du har en majonnäsdipp. Salt och peppra.

Tips: Se till att äggen och oljan har samma rumstemperatur innan du sätter igång. När du smakar av, använd nydiskade skedar varje gång.