Ingredienser

SALLADEN

  • 5 dl vatten
  • 3 dl Kvarngryn
  • 1 King solo-vitlök
  • 1 rödlök
  • 6 st gulbetor
  • 200 gram shiitakesvamp
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 knippe rädisor
  • 1 ask cocktail tomater
  • 50 gram solrosfrön (rostade)
  • 250 gram brieost av god kvalitet
  • Salt och peppar

PARMESANDIP

  • 2 ägg
  • 1 msk sherryvinäger (eller annan valfri vinäger)
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1⁄2 vitlök (King solo)
  • 1 citron
  • 4 sardeller i olja
  • 3 1⁄2 dl rapsolja
  • 150 g parmesanost ”Reggiano”

Gör så här

SALLADE

Koka Kvarngrynen i vatten och tillsätt salt, lök och vitlök låt det koka i cirka 12 minuter. Dra av och låt svalna. Under tiden kokar du gulbetorna i saltat vatten med en liten skvätt vinäger i 40 minuter. Skölj av, skala, dela gulbetorna och lägg dom i en bunke.
Koka upp nytt vatten. Tag tomaterna och gör ett tunt snitt på botten av dem Lägg dem i kokande vattnet och låt de ligga där i 10 sekunder för att sedan lyfta upp dem och lägga dem i kallt vatten så att skalen krackelerar. Tag upp dem och ta bort skalen. Lägg dem i bunken.
Skala nu sparrisen och dela på tre, doppa ner dem i det kokande vattnet i 20 sekunder tag upp dem, lägg dem tillsammans med tomaterna. Ringla lite god olivolja över salta och peppra.
Stek svampen i olja på låg värme så blir smaken bättre. Salta och peppra och lägg ner dem i bunken. Skiva rädisorna tunt och så även salladslöken och röd- löken. Blanda nu ner grynen i grönsakerna och även solrosfröna.
Lägg upp grynsalladen på en tallrik och skiva brieosten och lägg den över. Salta och peppra.

PARMESANDIP

Separera äggulorna och lägg ner dem i en skål. Rör ner senapen och vinägern. Riv vitlöken och citronskalet. Blanda det med lite pressad juice från citronen. Vispa blandningen hårt eller med elvisp i cirka 4 minuter tills det blir ett skum. Fortsätt vispa medan du häller ner oljan i en tunn stråle. Finhacka sardellerna och lägg ner dem i dressingen. Riv ner resten av parmesanosten i dressingen. Smaka av med salt och peppar.