Ingredienser

4-6 portioner

Mathavresallad 

  • 3 dl mathavre
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 250 g butternutpumpa
  • 250 g brysselkål
  • 50 g bladspenat
  • 30 g pekannötter
  • 30 g torkade tranbär
  • 2 msk olivolja flingsalt
  • 50 g gruyèreost 

Senapsdressing 

  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka mathavre i vatten och buljong, enligt anvisningarna på förpackningen. Sätt ugnen på 225°C. Ansa brysselkålen, skär bort lite på roten och plocka sedan bladen tills du kommer in till den hårda mittenbiten, skär den på mitten. Blanda brysselkålen med 1 msk olja och en nypa flingsalt. Skölj spenaten. Skala och skär pumpan i bitar ca 1×1 cm. Lägg pumpan på en bakplåtpappersklädd plåt, ringla över olja och salta, rosta i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200°C, ta ut plåten, lägg på brysselkålen och rosta sedan i ytterligare 10 minuter. Låt allt svalna något och blanda sedan ihop mathavre, grönsaker, tranbär och pekannötter. Toppa med riven gruyèreost. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och ringla över salladen.