
Ingredienser
4 port
Grynen:
- 3 dl kvarngryn
- 1 buljongtärning
- 150 gr parmesan
- 200 gr gröna ärtor
Såsen:
- 50 gr smör
- 3 msk mjöl
- 2 dl grädde
- ca 4 dl mjölk
- 200 gr fin kokt skinka
- 1 apelsin, skal och saft
- salt och peppar
Gör så här
Grynen:
Koka grynen enligt anvisning tillsammans med buljongtärningen. Häll av grynen men spara lite, lite av vattnen med grynen. Ställ tillbaka på plattan och lägg i den rivna parmesanen. Rör om tills den smällt ner och grynen blivit krämiga och fina. Precis innan servering blanda i ärtorna.
Såsen:
Smält smör och vispa i mjölet. Häll sedan på mjölk och grädde lite i taget. Låt såsen koka upp under omrörning. Strimla skinkan och lägg i den. Riva skalet av apelsinen och lägg i det, pressa sedan i saften. Smaka av med salt och peppar.
Lisa säger, De ekologiska kvarngrynen är en härlig blandning av vete, havre (rikt på nyttiga fetter, magnesium, zink och järn), råg (lågt GI-värde ger lågt insulinsvar). Gröna ärtor är rika på vitamin K som behövs för uppbyggnaden av skelettet och huden där det motverkar rynkor.