Ingredienser

4 port

Grynen:

  • 3 dl kvarngryn
  • 1 buljongtärning
  • 150 gr parmesan
  • 200 gr gröna ärtor

Såsen:

  • 50 gr smör
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • ca 4 dl mjölk
  • 200 gr fin kokt skinka
  • 1 apelsin, skal och saft
  • salt och peppar

Gör så här

Grynen:

Koka grynen enligt anvisning tillsammans med buljongtärningen. Häll av grynen men spara lite, lite av vattnen med grynen. Ställ tillbaka på plattan och lägg i den rivna parmesanen. Rör om tills den smällt ner och grynen blivit krämiga och fina. Precis innan servering blanda i ärtorna.

Såsen:

Smält smör och vispa i mjölet. Häll sedan på mjölk och grädde lite i taget. Låt såsen koka upp under omrörning. Strimla skinkan och lägg i den. Riva skalet av apelsinen och lägg i det, pressa sedan i saften. Smaka av med salt och peppar.

Lisa säger, De ekologiska kvarngrynen är en härlig blandning av vete, havre (rikt på nyttiga fetter, magnesium, zink och järn), råg (lågt GI-värde ger lågt insulinsvar). Gröna ärtor är rika på vitamin K som behövs för uppbyggnaden av skelettet och huden där det motverkar rynkor.