Ingredienser

4 port
525 kcal
Laktosfri

Pajbotten:

• 4 dl Svensk mathavre
• 4,2 dl vatten
salt
• 2 st äggula
• 2 msk vatten

Fyllning:

• 240 g kräftstjärtar
• 6 st ägg
• 6 dl havremjölk
• 0,5 dl dill
• 80 g parmesan

Gör så här

Koka mathavret med lite mer vatten än vad paketet anger. Låt svalna något. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mathavret med äggula och vatten till en finfördelad smet. Tryck ut i portionspajformer alternativt en stor. Grädda 12 minuter i ugnen. Lägg kräftstjärtar i skalen och strö hackad dill över. Vispa ihop en äggstanning på ägg och havremjölk och fördela över pajerna. Strö över riven parmesan och grädda ca 18 minuter för portionspajer och ca 25 min för en stor. Skaka lätt på formen för att se om pajen har ”stannat”. Servera med några salladsblad och tomater.

CECILIAS HÄLSO- OCH HÅLLBARHETSTIPS:

Paj är ju så himla gott, men pajdegen är oftast väldigt onyttig med stora mängder vitt mjöl och smör. Därför tog jag fram ett recept på pajdeg som är smör- och laktosfri och med kokat mathavre istället. Du får i dig en betydligt långsammare kolhydrater och spar lite på miljön, då mathavret är ekologiskt och svenskodlat. Jag valde även havredryck i äggstanningen, för att hålla pajen närapå mjölkfri och lite mer klimatsmart.