Ingredienser

KÅLDOLME

• 400 g Frebaco Kvarn Havreris, grundkokt
• 500 g Växtbaseradfärs (formbar anamma)
• 150 g Riven champinjon
• 250 g Vitkål/lök kokt med grönsaksbuljong/smör
• 2 dl Umamibuljong
• 1 msk Honung
• 1 st Vitkål, litet
• 5 kvistar Timjan
• 1 st Vitlöksklyfta
• 200 g Lingon
• 50 g Socker
• Salt, svartpeppar
• Smör till stekning

SÖT-SYRLIG HAVRESÅS

• 1 dl Förkokt Frebaco Kvarn Havreris, enligt grundkok
• 3 dl Kåldolme sky
• 2 msk Ättika
• 1 Kruka persilja
• Salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 120 grader. Skär loss rotfästet på vitkålen och spara. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och lägg i vitkålen. Lyft blad efterhand som de trillar av huvudet och kyl. Försök få ut 12st. Strimla resterande av kålen och rotfästet. Sautera strimlad kål mjuk med vitlök i lite olja. Smaka av med salt. Svetta champinjon mjuk i en kastrull under lock. Låt svalna. Blanda växtbaseradfärs med ägg, kål, svamp, vitlök, hackad timjan och Havreris (hackat i mindre bitar). Smaka av med salt, kryddpeppar och svartpeppar. Forma blandningen till järpar på oljad plåt. Baka i ugn tills fast. Bryn sedan hastigt i stekpanna med lite smör. Vik in järparna i kålbladen och bind upp. Bryn kåldolmarna i en panna. Tag av från värmen och ringla över honung, slå på umamibuljong. Brässera i ugn ca 20 min under lock, ös buljongen över kåldolmarna efter halva tiden. Tag ut och häll av skyn, spara skyn till havresåsen.

SÖT-SYRLIG HAVRESÅS

Stek havreriset krispigt i lite smör. Slå på ättika och sky. Låt sjuda hastigt och vänd upp med persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.

SERVERING

Servera kåldolmarna med potatispuré.