Ingredienser

4 portioner

Matvetesallad 

  • 3 dl matvete
  • 200 g förkokta rödbetor
  • 1 dl granatäppelkärnor
  • 50 g ruccola
  • 50 g ädelost 

Köttbullar 

  • 500 g nötfärs
  • 2/3 dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 1,5 dl mjölk (3%)
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 krm mald kryddpeppar
  • 1 krm mald kryddnejlika
  • 1 krm kanel
  • 1 tsk salt 

Snabbpicklad gurka 

  • 1 gurka
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl ättiksprit (12%)
  • 1/2 dl socker

Gör så här

Koka matvete i vatten och buljong, enligt anvisningarna på förpackningen. Tärna rödbetorna i små bitar. Kärna ur granatäpplet och skölj ruccolan.Blanda ihop matvete, rödbetor, granatäppelkärnor, ruccola och smulad ädelost.

Skiva gurkan tunt och lägg i en bunke. Koka upp vatten, socker och ättika och rör om tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan och låt stå i 20 minuter.

Häll sedan av lagen. Mortla havregrynen och blanda med potatismjöl, mjölk och kryddor. Låt svälla i 10 minuter. Riv under tiden löken och fräs i smör tills den mjuknat. Låt svalna och blanda ner i havregrynsblandningen.

Vänd ner färsen och blanda väl, men varsamt. Forma till bollar och stek några åt gången i smör i het panna. Servera köttbullarna tillsammans med matvetesalladen och den snabbpicklade gurkan. Garnera ev. med ädelost och granatäppelkärnor.