Ingredienser

  • 8 st havskräftor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g räkor
  • 1 tsk korianderfrön (hela)
  • 50 g osaltat smör
  • Vitt vin (billigt, utan ekfatskaraktär)
  • 1 morot
  • 1/2 fänkål
  • Vatten
  • 2 schalottenlökar
  • 1 kg gösfilé

MATKORN MED INKOKT FÄNKÅL

  • 1 1/2 dl matkorn
  • 1/2 dl olivolja av god kvalitet
  • 4 dl vatten
  • 1 fänkål
  • 1 nypa salt
  • 3 cl Pernod eller cognac
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 bananschalottenlökar

Gör så här

  1. Skala skaldjuren.
  2. Hacka grönsakerna och fräs dem tillsammans med smöret.
  3. Lägg i skaldjursskrovet och täck det med vin och vatten.
  4. Koka upp och låt det sedan sjuda i cirka fem minuter.
  5. Låt svalna och sila sedan buljongen.
  6. Låt den koka ner till cirka en deciliter, lägg sedan i cirka 30 gram smör och mixa med stavmixer till en fluffig sås.
  7. Stek gösbitarna och havskräftorna tillsammans men stek bara havskräftorna på ena sidan. Lägg havskräftorna på ett fat och salta och peppra.
  8. Stek gösen först på skinnsidan så den får en gyllenbrun färg, dra av stekpannan och stek sedan andra sidan på eftervärmen.
  9. Salta och peppra.

MATKORN MED INKOKT FÄNKÅL

  1. Koka matkornen tillsammans med vatten, salt, vitlök, en finhackad bananschalottenlök och olivolja i cirka åtta minuter.
  2. Skala av fänkålen blad f��r blad. Lägg den tillsammans med två finhackade bananschalottenlökar i en kastrull tillsammans med lite olja, tre centiliter Pernod eller cognac och vatten så att det täcker.
  3. Koka tills vätskan kokat bort. Salta, peppra och garnera.
  4. Blanda matkornen med fänkålen och räkorna.