Ingredienser

4 portioner

  • 600 g lammkarré
  • 3 tsk spiskummin (malen)
  • 2 tsk koriander (malen)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk cayennpeppar
  • 3 tsk salt
  • 4 msk cocospulver
  • 3 st limeblad

Pitabröd, 8 st

  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten
  • ½ burk surdeg
  • 1 ½ dl mathavre
  • 20 g havssalt
  • 650 g manitoba creme-mjöl
  • 1 dl olivolja
  • Bagerivetemjöl special)

Gurkraita

  • ½ skalad gurka
  • Skal av 1 citron
  • 4 msk turkisk yoghurt
  • 1 kvist mynta
  • 1 vitlök (King solo)

Gör så här

  1. Strimla lammkarrén och blanda alla kryddor tillsammans. Marinera dem sedan i cirka två timmar.
  2. Stek lammkarrén på hög värme i en stekpanna med olja. Salta.

Pitabröd, 8 st

  1. Blanda jäst, vatten, olja och surdeg. Tillsätt salt och mjöl. Blanda i mathavren och mixa allt i en matberedare i cirka 10 minuter.
  2. Forma runda bröd av degen och pensla dem med vatten. Strö eventuellt lite mathavre ovanpå. Låt dem jäsa cirka 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden i cirka 15 minuter.
  4. Låt bröden svalna, skär upp dem och fyll dem med gurkstavar, skivad rödlök, valfri sallad och det strimlade stekta köttet. För extra krydda kan du ringla lite Harissa ketchup ovanpå.

Gurkraita

Avlägsna kärnhuset från gurkan och skär den i tärningar. Riv vitlöken, strimla myntabladen och riv skalet på citronen. Blanda ner alltsammans i yoghurten. Salta och peppra.