Ingredienser

4 port
420 kcal

• 500 g flankstek eko gräsbetande
salt och peppar
fett att steka i

Kvarngrynssallad:

• 4 dl Svenska kvarngryn
• 4 dl vatten
• 2 st tomater
• 1 st rödlök
• 2 dl yoghurt 10%
• 4 tsk dijonsenap
• 2 msk kapris
• 10 g persilja

Gör så här

Ta ut köttet ur kylen. Koka kvarngrynen 12-14 minuter i dubbelt så mycket vatten. Låt svalna. Tärna tomaterna fint och hacka rödlöken och persiljan. Blanda ut senap och kapris i yoghurt, smaksätt med salt och svartpeppar. Tillsätt tomater, rödlök, persilja och kvarngryn. Blanda ihop och ställ i kylen. Grilla flanken till dess att innertemperaturen uppnår ca 54 grader. Låt köttet vila innan du skär upp det. Alternativt stek på båda sidor för att få färg. Ugnsstek ca 4 minuter på 175 grader tills du får samma innertemperatur. Slutemperatur blir ca 56 grader. Servera kvarngrynssalladen till uppskurna skivor av flanksteken.

CECILIAS HÄLSO- OCH HÅLLBARHETSTIPS:

De gånger vi äter kött bör det vara av god kvalitet och så hållbart det går. Därför rekommenderar jag svenskt ekokött, då det är gräsbetande djur. Dessa har ett högre näringsvärde. Vad vore inte en sommar utan en klassisk potatissallad? Jo, med samma smaksättning är detta ett recept med kvarngryn istället. Du får smaken och tuggmotståndet, fast en lite mer långsam kolhydrat än potatisen.