Ingredienser

4 port
465 kcal/port
Vegetarisk

Soppan:
• 400 g gurka
• 4 st tomater
• 2 st röd paprika
• 1 st gul lök
• 2 st vitlöksklyfta
• 2 st pressad citron
• 5 dl tomatjuice
Några droppar Tabasco
Salt & svartpeppar
• 0,75 dl olivolja
• 1 kruka färsk basilika

Krutonger:
• 2 dl Svensk mathavre
• 2 dl vatten
• 80 g prästost
rapsolja att steka i

Gör så här

Börja med att koka mathavren i angiven vattenmängd. Låt svalna sedan. Skala gurkan, gröp ur kärnorna och dela den i mindre bitar. Klyfta upp tomaterna, paprikan och löken. Mixa alla ingredienser till soppan i en blender eller med mixerstav tills den är slät och smaka av med salt & peppar. Ställ soppan i kylen minst 15 minuter så soppan blir kall. Dela prästosten i mindre bitar och mixa den med mathavren i en matberedare. Rulla små bollar och stek i olja tills dem har fin färg runtom. Servera soppan med havrebollarna.

CECILIAS HÄLSO- OCH HÅLLBARHETSTIPS:

När grönsakerna börjar bli lite mjuka är de perfekta att använda i en soppa. Gazpasho är en uppskattad rätt som kan ätas både som förrätt och varmrätt. I detta receptet har jag lyxat till den med ost- och havrebollar istället för vanliga krutonger. Mathavren har en god rostad smak och är en långsam kolhydrat i jämförelse med krutonger på vitt bröd.