Ingredienser

  • 4 st duvor
  • 300 g kantareller
  • 1 knippe salladslök
  • 40 g bladpersilja

STEKT MATKORN

  • 1 1/2 dl gryn
  • 4 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 1 vitlöksklyfta (finhackad)
  • 1 bananschalottenlök (finhackad)
  • 1/2 dl olivolja av god kvalitet

KRONÄRTSKOCKOR

  • 4 små kronärtskockor
  • 2 schalottenlökar (skivad)
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vatten

HÖSTÄPPLE

  • 2 äpplen (Granny Smith)
  • 1 msk strösocker
  • Skal och saft från 1/2 citron
  • 3 msk vitt vin

RÖDVINSSMÖRSÅS

  • 3 dl rött vin
  • 2 dl balsamicovinäger
  • 1 msk råsocker
  • 3 krossade enbär
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Stek fågeln, salta och peppra innan du stoppar den i ugnen.
  3. Sätt köttermometern i mitten av fågeln och ställ kärntemperaturen på 53 grader.

STEKT MATKORN

  1. Koka upp grynen med vatten. Skala och hacka lökarna och låt sjuda tillsammans med grynen i 12-15 minuter. Låt svalna och vänd ner olivoljan.
  2. Stek kantarellerna på ganska hög värme
  3. Tillsätt sedan korngrynen och stek nu detta tillsammans med salladslöken och bladpersiljan.

KRONÄRTSKOCKOR

  1. Koka kronärtskockorna tillsammans med löken i vatten och vin i cirka 30 minuter.
  2. Riv av skalen tills du nästan kommer till mitten av kronärtskockorna. Dela upp kronärtskockorna och garnera grynen med dem.

HÖSTÄPPLE

  1. Skala äpplena och dela i bitar, lägg dem med socker, vin och citron i en kastrull och koka upp. Låt det koka så att det nästan kokat torrt.
  2. Känn på äpplena så att dom har kokats till ett ”mos” och mixa sedan tills den blivit slät.

RÖDVINSSMÖRSÅS

  1. Smält sockret i en kastrull.
  2. Häll på vinet och vinägern.
  3. Koka ned blandningen till en och en halv deciliter.
  4. Klicka i smöret under omrörning (var försiktig).
  5. Servera.

Detta är en enkel smörsås som man kan ha både till kött och fisk