Ingredienser

Cirka 4 portioner

TILL CALVADOSFIKONEN

  • 4 fikon
  • ca 50 gram smör
  • 4 msk farin
  • 3 msk sirap
  • 3 msk calvados
  • (kanel om man vill)

TILL MATHAVRE

  • Ca 1,5 dl mathavre
  • vatten
  • 1/2 citron
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk socker
  • 3 msk smör
  • 3 msk råsocker
  • 1 msk kanel

Gör så här

TILL CALVADOSFIKONEN

Klyfta fikonen. Smält smör i en lämplig panna. Ha i socker och sirap och ev. kanel. Låt koka ihop och ha sedan i fikonen. Puttra i cirka 3 minuter. Slå sedan på calvados. Låt puttra ytterligare ett par minuter.

Servera med vaniljglass och det krispiga havret.

TILL MATHAVRE

Skölj av havren i kallt vatten. Klyfta citronen och dela vaniljstången på hälften. Koka upp vatten tillsammans med socker, vanilj och citron. Lägg i havren och låt koka i cirka 10-12 minuter. Häll sedan av i durkslag.

Smält smöret i en stekpanna och strö i sockret och kanelen. Lägg i havren och rör runt så det blandas ordentligt. Lägg sedan ut havreblandningen på en plåt med smörpapper. Rosta av i ugn på 225 grader i cirka 10 min.

Strössla över glassen.