Ingredienser

BRÖD

  • 2 dl mathavre
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 3 dl kallt vin
  • 1 påse torrjäst
  • 2 dl durumvete
  • 4 dl vetemjöl
  • Lite kallpressad rapsolja

PESTO

  • 1 dl matkorn
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Skal och saft från ½ citron
  • 50 g riven parmesan
  • 1 kruka persilja
  • ½ dl kallpressad rapsolja
  • ½ dl ”vanlig” rapsolja
  • 3 tsk torkad dill

ROSTAD PAPRIKA

  • 2 paprikor

Gör så här

BRÖD

  1. Koka upp mathavren i vattnet, låt den sedan svälla underlock i fem minuter.
  2. Häll över mathavren i en bunke och tillsätt honung, salt, kallt vatten och rör sedan i jästen.
  3. Blanda i durummjölet och vetemjölet. Använda gärna bakmaskin och blanda degen i 7-10 minuter.
  4. Ringla lite olja över degen och låt den jäsa övertäkt i 60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Ta upp degen på bakbord, men knåda den inte.
  7. Dela den i tre delar och vrid varje bit till en baguettliknande form.
  8. Låt bröden jäsa på plåt i 30 minuter till.
  9. Pensla sedan bröden med olja och vatten och strö över lite mathavre.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.

Tips! Lägg några isbitar på botten av ugnen när du gräddar bröden, så får de en krispigare yta.

PESTO

  1. Koka matkornen i 10 minuter.
  2. Mixa dem sedan med resten av ingredienserna.
  3. Om peston blir för tjock, tunna ut den med lite kallt vatten.
  4. Smaka av med lite salt.

ROSTAD PAPRIKA

  1. Rosta paprikorna i ugnen på 250 grader i tio minuter.
  2. Lägg dem sedan i en plastpåse, knyt den och låt dem svalna.
  3. Skala sedan paprikorna.
  4. Dela dem och lägg dem på en skiva bröd tillsammans med en klick pesto.
  5. Toppa med sardeller.

”Hemmagjord pesto ger massor av bra fetter från växtriket. Fett ger bra energi som håller oss mätta länge. Fett måste hela tiden tillföras för att kroppen ska bibehålla en normal fettförbränning. Annars sparar den bara på redan lagrat fett.” – Lisa Munters, kostrådgivare