Ingredienser

4 portioner ca 30 min

Sallad:

  • 3 dl havreris
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka
  • 4 dl groddar av tex. mungbönor
  • 1 näve färsk eller fryst persilja
  • 1/2 citron

Chimichurri:

  • 1 st gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl raps- eller olivolja
  • 1/2 dl persilja, fryst
  • 2 msk koriander, fryst
  • 1 msk vinäger
  • 1 krm sambal oelek

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela citronen på mitten och ställ med snittytan nedåt på en oljad plåt eller ugnsform. Skär morötter och palsternacka i centimetertjocka skivor, blanda ihop med lite salt och olja. Lägg över i ugnsformen och grädda tills rotfrukterna är mjuka, ca 20 min.

Koka under tiden havreriset i rikligt med vatten och buljong.

Gör chimichurrin genom att skala och hacka lök och vitlök fint. Lägg i en skål och blanda med olja, persilja, koriander, vinäger och sambal oelek – mortla gärna.

När rotfrukterna och havreriset är klart, blanda ihop groddar, haveris, rotfrukter och hälften av chimichurrin i en stor skål. Pressa över den bakade citronen och hacka i persiljan. Servera med ytterligare en klick chimichurri.