Ingredienser

4 portioner 30 min

Kirskålsgremolata:

  • 1 liter kirskål, sköljd (alt. 2 dl fryst spenat)
  • 1 dl raps -eller olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 st citron, saften
  • 1 msk basilika,
  • torkad eller fryst
  • 1 nypa salt

Havrerisotto:

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • Olja att steka i
  • 4 dl havreris
  • 9 dl vatten
  • 1-2 dl vitt vin (valfritt)
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl riven ost av smakrik sort
  • 4 dl vita bönor, kokta

  • Riven ost till topping
  • Svartpeppar

Gör så här

Börja med gremolatan: mixa kirskål, olja, vitlök, citron, basilika och salt till en slät smet med hjälp av en stavmixer eller blender. Ställ åt sidan.

Koka upp vatten och rör ner buljongtärningen. Ställ åt sidan eller på lägsta värme. Finhacka lök och vitlök, stek mjuk i lite olja. Skölj havreriset och häll ner i pannan. Tillsätt vin om du vill använda det och sedan ca 2 dl buljong åt gången under omrörning, låt nästan all vätska koka bort innan du häller på ytterligare. När havreriset är genomkokt (efter ca 13 minuter) stänger du av plattan och rör ner ost och kokta vita bönor. Spä eventuellt med ytterligare vatten eller buljong för att få önskad konsistens.

Servera havrerisotton med kirskålsgremolatan, lite riven ost och ett par drag med svartpepparkvarnen.