Ingredienser

  • 4 dl ris
  • 3 dl kikärter eller gula ärtor
  • 5 stora tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 svartkål
  • 1 röd chili
  • 1 tsk kummin
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk hel kardemumma
  • Socker och salt efter behag
  • Curry och matolja efter behag
  • Kantareller eller annan svamp
  • 2 rödlökar

Gör så här

Dela tomaterna, rosta i ugn på 250 °C tillsammans med chili, gul lök och vitlök tills tomaterna börjar bli svarta. Mixa till en slät sås och låt småkoka i ca 20 min tillsammans med kryddorna, smaka av med salt och socker. Skär svartkålen i mindre bitar som du steker i olja på hög värme tills den är krispig. Lägg upp på hushållspapper och salta. Blanda de kokta ärterna med curry, salt och olja och lägg på en plåt och rosta på 180 °C i ca 10 min. Stek valfri svamp till garnering.

Tillbehör – picklad rödlök

Skiva rödlökarna tunt och koka en lag av 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten. Låt lagen svalna och slå den över löken.