Ingredienser

6 portioner havreris enligt förpackningen

  • 4 dl gröna torra linser
  • 2 st gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk flytande matfettsblandning/rapsolja
  • 1 msk riven ingefära
  • 1-1.5 msk gult currypulver
  • ½ tsk malen kanel
  • 2 stora morötter
  • 200 g fryst hackad spenat
  • 3 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 400 g kokosmjölk
  • 400 g krossade/passerade tomater
  • Chiliflakes efter eget tycke
  • Salt efter eget tycke
  • Peppar efter eget tycke
  • Ev. färsk persilja

Gör så här

Blötlägg linserna i rikligt med vatten 8-24 timmar före tillagning
Skölj sedan av linserna noggrant under rinnande vatten
Börja sedan att laga dahlen enligt följande:
Skär lök och vitlök i små bitar
Skala och riv morötterna grovt
Skala och riv ingefära smått, tills det blir ungefär 1 msk riven ingefära
Fräs sedan lök, vitlök, ingefära, curry och kanel i en kastrull tillsammans med flytande matfettsblandning/rapsolja
Tillsätt efter ett par minuter 1 dl vatten och fräs ihop
Tillsätt de rivna morötterna, resten av vattnet och buljongtärningarna
Tillsätt sedan kokosmjölk, krossade tomater, spenat och de blötlagda linserna.
Låt allt koka ihop tills linserna är helt genomkokta
Under tiden dahlen kokar: koka havreris enligt instruktioner på förpackningen
Smaka sedan av dahlen med salt, peppar och chiliflakes efter eget tycke och smak
Toppa eventuellt med hackad färsk persilja (ej nödvändigt)