Ingredienser

4–6 portioner

Citruslax med Havreris:

  • 900 g hel laxfilé
  • 2 apelsiner– blodapelsin och/eller ”vanlig” apelsin
  • 1 lime
  • 1 citron
  • 1 röd lök
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka bladpersilja
  • Cirka 2 dl olivolja
  • 150 – 200 g grönkål
  • Salt och peppar

Apelsinhollandaise:

  • 200 g smör
  • 2 äggulor
  • ½ msk apelsinsaft
  • Cirka 2 msk vatten
  • Salt och peppar
  • Skal från 1 apelsin

Till servering:

  • 3 dl havreris
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • Apelsinhollandaise – se recept​

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.
Skiva apelsin och lime tunt. Skär citronen på hälften. Skala och skär löken i tunna skivor. Torka laxen med hushållspapper. Salta och peppra. Lägg laxen i en stor ugnsfast form. Dekorera laxen med citrusskivor, lök och en näve av örterna. Repa grönkålen och krama in några matskedar olivolja så den mjuknar. Lägg citronhalvor och grönkål vid sidan av laxen. Häll olivolja (rikligt) över laxen och sätt in den i ugnen i 25 minuter. Hacka resten av örterna. Koka havreriset med grönsaksbuljongtärningen efter anvisningarna på paketet. Gör gärna Apelsinhollandaise (enl. recept) när laxen och riset är klart. Strö över en del av örterna över laxen och resten i havreriset. Pressa även över citron och blanda om ordentligt. Servera med apelsinhollandaise.

Apelsinhollandaise

Smält smöret till såsen på svag värme utan att det bryns. Ställ åt sidan men håll lite varmt. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en liten rostfri kastrull (aluminium kan missfärga såsen). Sätt på svag värme och vispa snabbt och ihärdigt tills blandningen tjocknar. Ställ av från värmen. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången under kraftig vispning. Se till att bottensatsen inte kommer med. Smaksätt med salt, peppar och apelsinskal.