Vi har, som många redan upptäckt, ändrat kokanvisningen för våra ekologiska matgryner Matvete, Durumvete och Mathavre. Vi rekommenderar numera att matgrynen kokas ungefär som pasta, d v s i rikligt med vatten som sedan hälls bort i durkslag eller sil.
Anledningarna till ändringen är:
• Vi tycker det blir bättre resultat på de färdigkokta grynen eftersom vi minimerar risken med att de inte blir sönderkokta och klibbiga eftersom en del av stärkelsen försvinner med kokvattnet
• Det blir också enklare att koka eftersom man inte behöver mäta upp vattenmängden exakt.
• En annan anledning är att vid inkokning av allt vatten, enligt tidigare anvisning, är det svårt att ange exakt vattenmängd, eftersom det varierar mycket mellan olika spisar, hur hårt kokningen görs samt att uppsugningsförmågan av vatten hos grynen varierar över tid och från år till år.

Näringsämnena stannar till allra största delen kvar i grynen och det mesta som följer med i kokvattnet som hälls av är stärkelse.

Självklart kan grynen kokas enligt tidigare anvisning (se nedan) om man föredrar det.

Vi kommer längre fram att ändra anvisningen även för Kvarngryn och Kamutvete i samband med uppdatering av förpackningen.

Så här kokas grynen enligt nya anvisningen:
Koka grynen i rikligt med vatten enligt anvisningen på paketet. Skölj grynen i kallt vatten om de ska användas kalla eller lägg tillbaka de kokta grynen i kastrull eller stekpanna om de ska användas varma. Tillsätt då gärna lite smör eller en god olja. Smaka av med kryddor.

Så här kokas grynen enligt tidigare anvisning:
Koka upp vattnet och salt. Koka på svag värme enligt tiden på respektive förpackning. Dra kastrullen åt sidan. Häll av eventuellt överflödigt vatten. Rör om med en gaffel och blanda i lite smör eller en god olja.

Matvete        Vatten        Gryn       Salt
2 portioner    2-2½ dl       1½ dl     ¾ krm
4 portioner    3½-4 dl       3 dl        1,5 krm
6 portioner    5-5½ dl       4½ dl     2 krm

Mathavre      Vatten        Gryn       Salt
2 portioner    1,8-2 dl        1,8 dl      ¾ krm
4 portioner    3-3½ dl       3,6 dl      1,5 krm
6 portioner    5-5½ dl       5,4 dl      2 krm

Durumvete   Vatten        Gryn       Salt
2 portioner    ca 1,5 dl       1,5 dl      ¾ krm
4 portioner    ca 2½ dl      3 dl         1,5 krm
6 portioner    ca 3½ dl      4,5 dl      2 krm