Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser

4 port

Kvarngryn med linser:

 • 3 dl kvarngryn
 • Ca 5 dl strimlad vitkål
 • 3 msk sirap
 • 3 msk soja
 • 1 dl röda linser
 • 1,5 dl vitt vin
 • 1 tärning grönsaksbuljong
 • salt och peppar
 • 3,5 – 4 dl vatten
 • olja till stekning

Gör så här:
Fräs vitkålen i oljan ett par minuter. Slå på soja och sirap samt linser och gryn. Låt fräsa ytterligare ett par, tre minuter. Salta och peppra. Häll i vinet, smula över buljongen och slå på vattnet. Låt koka 10 till 15 minuter.

Gratinerad portabello:

 • 4 portabello
 • 70 gram färsk spenat
 • 1 liten gul lök
 • 2 mozzarella
 • olivolja
 • salt och peppar
 • smör

Marinaden:

 • 1,5 dl balsamvinäger
 • 1 vitlök solo
 • salt och peppar
 • 0,5 dl olja

Gör så här:
Ta bort foten på svampen. Pressa eller riv vitlöken, vispa ihop den med balsamicon, salt och peppar samt oljan och allt slå över svampen. Låt svampen marinera medan du förbereder spenatfyllningen. Hacka den gula löken och grovhacka spenaten. Stek löken och spenaten hastigt i oljan, salta, peppra och lägg över i lämpligt kärl. Ta en rejäl klick smör i pannan och lägg i svamparna med botten neråt. Slå på marinaden som är kvar och låt steka några minuter. Skiva mozzarellan. Vänd på svampen. Lägg i spenathacket i svamphattarna. Lägg sedan på mozzarellaskivorna på svamparna. Lägg på ett lock och låt brässera i cirka 5 till 7 minuter.

Senapssås:

 • 5 msk sötstark senap
 • 1 msk socker
 • ½ citronskal och saft
 • 1-2 msk dill
 • salt och peppar

Gör så här:
Blanda ihop senap och socker. Riv i citronskal och pressa i saften. Blanda i dillen och smaka av med salt och peppar.