Veteotto med lax och räkor

4 portioner

  • 3 dl Svenskt Matvete
  • 2 msk hummerfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • ca 2,5 dl vatten
  • 1 knippe grön sparris
  • 100 gr riven västerbottenost
  • 30 gr smör
  • ca 100 gr skalade räkor
  • 400 – 500 gr lax
  • 50 gr soltorkade tomater
  • 2 – 3 msk mjöl
  • 2 tsk chiliflakes
  • 2 tsk dillfrö
  • salt och peppar
  • olja
  • färsk basilika
  • citronrasp

Dela sparrisen i ca 4 cm långa bitar. Fräs matvetet med tomatpurén, slå på fonden och blanda runt. Lägg i sparrisen. Slå på vinet och 2 dl av vattnet. Låt puttra utan lock i ca 10 minuter. Rör om då och då. Späd eventuellt med mer vatten. När vetet är färdigkokt, klicka i smör och blanda. Blanda sedan i den rivna osten
Skär laxen i kuber. Blanda mjöl med kryddor och vänd laxkuberna i mjölblandningen.
Stek laxen i olja och vänd ner tomaterna. Stek i 5 – 10 minuter.

Lägg upp Veteotton på ett stort serveringsfat och toppa med laxen, räkorna, basilika och rivet citronskal.

Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad