Vår egen flygande Jakob

4 Port – Ugn 200 grader.

Du behöver:

  • 4 dl Svenska Kvarngryn
  • 4,5 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 500-600 g kycklingfilé eller lårfilé
  • 1 citron, skal och saft
  • 3 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl chilisås
  • 2 bananer
  • 100 g riven ost
  • 2 pkt bacon
  • Salt och peppar
  • Eventuellt chiliflakes

Koka grynen med en buljongtärning i ca 10 till 15 min. Dela kycklingfiléerna i lagom munsbitar och stek dem gyllenbruna. Krydda med salt och peppar. För mer smak, krydda med lite chiliflakes. Riv över citronskal och pressa över saften.
Vispa grädden med crème fraichen tills den är fluffig. Blanda i chilisåsen samt salt och peppar.
Lägg de kokta grynen i botten på en ugnsfast form, häll av överflödig vätska. Lägg på kycklingen och skiva över bananen. Stryk över grädden och strössla över osten. Gratineras i ca 15 minuter på 200 grader.

Strimla baconet och knaperstek det, lägg på baconkrispet när kycklingen kommit ut ur ugnen.

Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser