Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn

4 portioner

Du behöver:

  • 800 g kallrökt laxfilé
  • 3 dl Svenskt Matvete
  • 2 msk mjöl
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 dl vatten
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 70 g bladspenat
  • torkad dill
  • rosépeppar
  • salt och peppar

Gör så här:

Koka grynen i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Slå av eventuellt överflödigt vatten och låt stå under lock medan du tillreder lax och spenatstuvning. Smält smör och ha i mjölet och blanda tills det blir en tjock smet. Bryt över buljongtärningen och slå på vinet. Vispa och ha i hälften av mjölken, vispa tills det blir helt slätt. Slå på resten av mjölken och grädden. Låt såsen koka upp ordentligt och sedan puttra på svag värme i ca fem minuter under omrörning. Vänd ner spenat och gryn, smaka av med salt och peppar. Blanda mjöl med lite mortlad rosépeppar, pressad vitlök och torkad dill. Dela upp laxen i portionsbitar och vänd den sedan i mjölet innan du steker den i olja eller smör.

Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser