Visst finns det en matkultur i USA. Framför allt i Texas där barbeque står högt i kurs. Det vill säga att man långtidsgrillar med indirekt värme. Den här såsen passar allt grillat kött, gärna starkt kryddat.

Ingredienser
  • 2 bananschalottenlökar
  • 2 st king solo vitlökar eller 6 klyftor vanlig vitlök
  • 4 st rökt chili (Chipotle )
  • 1 dl vinäger
  • 300 g ketchup
  • 300 g chilisås
  • 150 g honung
  • 100 g farinsocker
  • 100 g olja
  • Salt och svartpeppar
Gör så här
  1. Skala och hacka lökarna. Fräs dem i en kastrull så att de mjuknar men inte hinner få färg.
  2. Hacka chilin och lägg i kastrullen.
  3. Häll på sockret och honungen och låt det smälta.
  4. Häll över vinägern samt ketchupen och chilisåsen.
  5. Koka cirka tio minuter under omrörning och krydda med salt och peppar.
  6. Mixa med stavmixer samtidigt som du häller i oljan.
  7. Låt svalna.
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser