tillsammans med senapsfrästa Ekologiska Kvarngryn

”En riktigt smakrik fiskrätt!”

4 portioner

Torsken:
500-600 g torksryggfilé
1 pkt färskost, vitlök och örter.
2 msk olivolja
1 kruka basilika
En klick smör
salt och peppar

Hacka basilikan och blanda med olivoljan och färskosten. Stek torsken, i smöret, ett par minuter på varje sida. Salta och peppra. Bred över färskosten och baka i ugn 200 grader ca 7- 10 minuter, eller till fisken har en innertemperatur på 56 grader.

Grynerna:
3 dl Svenska Kvarngryn
4 tomater
1 vitlök solo
1 buljongtärning
1 dl vitt vin
2 dl vatten
olivolja
2 tsk dijonsenap

Hacka tomaterna och vitlöken. Fräs vitlöken i oljan i ett par minuter, slå sedan på grynen och tomaterna och blanda runt några varv. Slå sedan över vin, vatten och lägg i buljongtärningen och låt koka ca 15 min. Innan servering blanda i dijonsenap och smaka av med salt och peppar.

Lisa säger:
Torsk är en fin proteinkälla som även ger många mineraler som zink, magnesium och selen. Som de flesta fiskar är torsken även rik på vitamin  E och D. Kvarngrynen är oprocessade, ekologiska, klimatsmarta och snabbtå Dessutom nyttigt tack vare sitt låga GI värde som stabiliserar blodsockret.

kvarngryn-ekologisk

Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser