4 portioner

Du behöver:

  • 3 dl Svenska Kvarngryn
  • 1 vitlök solo
  • 1 tomat
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2,5 – 3 dl vatten
  • 1 citron (skal och saft)
  • 3 – 4 msk tahinipasta
  • 1 rejält knippe mynta och persilja

Harissa morötter:

  • ca 7 – 8 morötter
  • 1 torkad anchopeppar
  • 2 dl hett vatten
  • 3 tsk spiskummin
  • 3 tsk torkad koriander
  • 2 – 3 msk tomatpuré
  • ca 0,5 dl sesamfrö
  • olivolja
  • salt

Gör så här:

Börja med att lägga anchopepparn i 2 dl hett vatten. Tärna tomat och hacka vitlöken. Lägg dem tillsammans med kvarngrynen i en kastrull, häll i vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka i ca 10 – 15 min.

Skala och skär morötterna i stavar. Stek dem i olivolja ett par minuter. Hacka den uppblötta pepparn men spara vattnet. Lägg pepparn i pannan med morötter. Krydda med koriander och spiskummin. Klicka i purén och ha även i sesamfröna. Blanda runt och slå på vattnet du sparat efter pepparn. Låt koka i ca 10 – 15 min. Smaka av med salt.
När grynen är kokta blanda i tahinipastan, riv i skalet från citronen och pressa i saften. Hacka örterna och blanda i dem. Smaka av med salt.

Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn
Vår egen flygande Jakob
Italienska kotletter med krämiga parmesangryn
BBQ Wok med örtaioli
Tacopaprika med avokadosallad och nachochips
Gulaschsoppa på älgfärs