4 portioner

Du behöver:

  • 3 dl Svenska Kvarngryn
  • 1 vitlök solo
  • 1 tomat
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2,5 – 3 dl vatten
  • 1 citron (skal och saft)
  • 3 – 4 msk tahinipasta
  • 1 rejält knippe mynta och persilja

Harissa morötter:

  • ca 7 – 8 morötter
  • 1 torkad anchopeppar
  • 2 dl hett vatten
  • 3 tsk spiskummin
  • 3 tsk torkad koriander
  • 2 – 3 msk tomatpuré
  • ca 0,5 dl sesamfrö
  • olivolja
  • salt

Gör så här:

Börja med att lägga anchopepparn i 2 dl hett vatten. Tärna tomat och hacka vitlöken. Lägg dem tillsammans med kvarngrynen i en kastrull, häll i vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka i ca 10 – 15 min.

Skala och skär morötterna i stavar. Stek dem i olivolja ett par minuter. Hacka den uppblötta pepparn men spara vattnet. Lägg pepparn i pannan med morötter. Krydda med koriander och spiskummin. Klicka i purén och ha även i sesamfröna. Blanda runt och slå på vattnet du sparat efter pepparn. Låt koka i ca 10 – 15 min. Smaka av med salt.
När grynen är kokta blanda i tahinipastan, riv i skalet från citronen och pressa i saften. Hacka örterna och blanda i dem. Smaka av med salt.

Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser