Räkor, matvete och syrade grönsaker. Livar upp med ingefära och lime. Mättar med smarrigt matvete. Ingredienser 4 större portioner eller 6 förrätter

  • 2 dl matvete
  • 2 dl vatten
  • 1 buljongtärning

Gör så här: 1. Koka upp vatten med buljongen och häll i matvetet. 2. Låt det sjuda i cirka 12-15 minuter. 3. Låt det sedan svalna. Ingredienser

  • 3 tsk riven ingefära
  • Saft och skal från 2 st lime
  • 2 pressad vitlöksklyftor
  • 4 msk fishsauce
  • 2 tsk råsocker
  • 1 kruka hackad koriander

Gör så här: 4. Blanda alla ingredienser väl tills sockret har löst upp sig. 5. Häll sedan i matvetet, de syrade grönsakerna och 500 g skalade räkor.

Syrade grönsaker

Gör dem gärna kvällen innan om du kan. Ingredienser

  • 1 morot
  • 1 liten palsternacka
  • 1 paprika
  • 1 bit purjolök
  • 3 msk vinäger
  • 3 tsk socker
  • 2 tsk dillfrö

Gör så här:

1. Strimla alla grönsaker fint. 2. Rör ihop vinäger, socker och dillfrö och slå det över grönsakerna. 3. Låt det stå och marinera i minst två timmar. 4. Servera dem sedan med till exempel skalade räkor.

Detta recept innehåller

En hit för kroppen!

”De nyttiga bakterierna i syrad mat gör att mindre nyttiga bakterier inte trivs i vår kropp. Det ger oss starkare immunförsvar och ett friskare liv. Och ingefära är en superrot! Den är antiinflammatorisk och stärker ditt hjärta.” – Lisa Munters, kostrådgivare

Vintergatan
Vinternatt
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn
Vår egen flygande Jakob
Italienska kotletter med krämiga parmesangryn
BBQ Wok med örtaioli
Tacopaprika med avokadosallad och nachochips
Gulaschsoppa på älgfärs
Saffranspaella
Ceasargryn med baconlindad romansallad
Renskavsgryta med kantarellgryn
Saftiga hamburgare
Min egen kvarngrynsallad
Bakade short ribs
Grillad lammentrecôte
Skagenröra på matvetevåffla
Kvarngryn med parmesan
Kalljästa frukostfrallor
Rotfruktsoppa på rökt bog
Chili på Ekologisk Matvete
Torskfilé med rostad vitlök
Saffransbulgur med ugnsrostad fänkål och kallrökt lax
Värmande gryta med lammfärs, grönkål och kamutvete
Julköttbullar med matvetesallad och snabbpicklad gurka
Krispig rödkålssallad med kvarngryn och apelsindressing
Mathavresallad med rostad pumpa, brysselkål och senapsdressing
Får det vara lite rött?
Friskt, sa gubben
Fredagsfina fisken
Helenas jambalaya
Middag den 24:e
Bruschetta på svenska
Syrliga pannan
Somrig klassiker
Mustig augusti
Ceasardröm
Grillkväll i fickformat
Laxlyx
Mozzarellamums
Semestertallrik från Dalarna
Picknick med krisp
Skärgårdspanna
Caesardressing
En enkel bearnaise
En rörig pesto
Power bars
Zeyton ba parake gandom
Soupe jo
Meygo ba parake gandom
Lobya polo
Bagahali
Ashe mast
Ashe gandom
Ashe adas
Fredrix Ketchup
Klassisk aioli
TXS BBQ
Fetaostkräm från Dalarna
Calvadosfikon med krispigt havreströssel
Maränger
Dipp med dill och kapris
Kornotto med hummer
Dröm för två
Hjälmaregös
Hjärtekraft
Höstlamm
Varm nypsoppa
Duva med höstäpple
Ostfrestelse