Somrig klassiker

Våfflor på matvete. Serveras med vaniljgrädde, solmogna jordgubbar och hallon.

4 portioner

  • 2 ½ dl matvete
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 ägg
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Koka upp 4 deciliter vatten och slå det över matvetet. Låt det stå i någon timme.
2. Mixa matvetet och de övriga ingredienserna med stavmixer. Låt stå i cirka 30 minuter.
3. Grädda i våffeljärn.

Marinerade jordgubbar och hallon

  • ½ vaniljstång
  • 3 msk strösocker
  • 2 liter jordgubbar
  • 1 liter hallon
  • 1 msk hallonvinäger

Gör så här:
1. Skölj och dela jordgubbarna. Blanda dem med hallonen och häll över vinägern.
2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur hälften.
3. Vispa grädden och blanda den med den urskrapade vaniljen. Lägg upp bären och grädden på våfflan och ät genast.

Detta recept innehåller
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser