Skärgårdspanna

Paella på matkorn och fräscha skaldjur.

4 PORTIONER

  • • 4 dl matkorn 
  • • 2 pkt saffran 
  • • 3 bananschalottenlökar
  • • 1 vitlök (King solo)
  • • 2 röda chili
  • • 200 g ärtor
  • • 2 knippen grön sparris
  • • 2 knippen färsklök
  • • 1 knippe bladpersilja
  • • 1 dl olja
  • • 1 dl vitt vin
  • • 7 dl kycklingbuljong
  • • 100 g smör
  • • 150 g parmesanost

GÖR SÅ HÄR:
1. Häll oljan i en stor kastrull. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs dem med saffran och matkorn. Häll på vitvinet och buljongen och låt sjuda i 10-15 minuter. Lägg i smöret efter 10 minuter.
2. Skär sparrisen, koka den i lätt saltat vatten cirka 10 sekunder. Låt svalna.
3. Skär bort blasten på färsklöken och gör likadant med den som med sparrisen.
4. Skiva chilin och blasten från löken tunt. Riv osten och hacka bladpersiljan.
5. Smaka av paellan med salt och peppar. Lägg ner grönsakerna och ärterna.

Tillsätt osten under omrörning. Garnera sedan med fisk och skaldjur.

SKALDJUR

  • • 1 pkt blåmusslor 
  • • 2 schalottenlökar 
  • • 1 vitlök (King solo)
  • • 1 dl vitt vin
  • • ½ dl matolja
  • • 4 pilgrimsmusslor
  • • 4 kokta havskräftor
  • • 500 g räkor
  • • 200-250 g färsk torsk
  • • 30 g smör

GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och hacka lökarna. Häll oljan i en kastrull och lägg ner löken samtidigt som musslorna. Häll på vitt vin och 1 deciliter vatten. Lägg på ett lock och låt koka tills musslorna öppnar sig.
2. Ta upp musslorna och häll spadet i paellan. Skala räkorna.
3. Stek pilgrimsmusslorna på hög värme tills de får gyllenbrun färg.
4. Dela torsken i fyra bitar. Stek fisken i smör på skinnsidan först.
5. Lägg upp fisk och skaldjur med paellan och toppa med persilja.

TIPS: Salta gärna torsken i cirka 15 minuter innan stekning.

Vintergatan
Vinternatt
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn
Vår egen flygande Jakob
Italienska kotletter med krämiga parmesangryn
BBQ Wok med örtaioli
Tacopaprika med avokadosallad och nachochips
Gulaschsoppa på älgfärs
Saffranspaella
Ceasargryn med baconlindad romansallad
Renskavsgryta med kantarellgryn
Saftiga hamburgare
Min egen kvarngrynsallad
Bakade short ribs
Grillad lammentrecôte
Skagenröra på matvetevåffla
Kvarngryn med parmesan
Kalljästa frukostfrallor
Rotfruktsoppa på rökt bog
Chili på Ekologisk Matvete
Torskfilé med rostad vitlök
Saffransbulgur med ugnsrostad fänkål och kallrökt lax
Värmande gryta med lammfärs, grönkål och kamutvete
Julköttbullar med matvetesallad och snabbpicklad gurka
Krispig rödkålssallad med kvarngryn och apelsindressing
Mathavresallad med rostad pumpa, brysselkål och senapsdressing
Får det vara lite rött?
Friskt, sa gubben
Fredagsfina fisken
Helenas jambalaya
Middag den 24:e
Bruschetta på svenska
Syrliga pannan
Somrig klassiker
Mustig augusti
Ceasardröm
Grillkväll i fickformat
Laxlyx
Mozzarellamums
Semestertallrik från Dalarna
Picknick med krisp
Skärgårdspanna
Caesardressing
En enkel bearnaise
En rörig pesto
Power bars
Zeyton ba parake gandom
Soupe jo
Meygo ba parake gandom
Lobya polo
Bagahali
Ashe mast
Ashe gandom
Ashe adas
Fredrix Ketchup
Klassisk aioli
TXS BBQ
Fetaostkräm från Dalarna
Calvadosfikon med krispigt havreströssel
Maränger
Dipp med dill och kapris
Kornotto med hummer
Dröm för två
Hjälmaregös
Hjärtekraft
Höstlamm
Varm nypsoppa
Duva med höstäpple
Ostfrestelse