Sirapskålgryn med lingon och järpar

4 portioner

  • 3 dl Svenska Kvarngryn
  • 2,5-3 dl vatten
  • 100 – 150 gram strimlad vitkål
  • 2 msk smör
  • 3 msk sirap
  • 2 msk soja
  • 3 dl lingon
  • ½ färsk gurka
  • 1 dl inlagd gurka
  • 500 gr färs av nöt eller älg
  • 1 bunt persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 – 2 ägg
  • ½ dl grädde
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk hel kummin
  • salt och peppar
  • smör och olja
  • 1 gul lök
  • 3 msk fond (ox-, vilt- eller stekt schalottenlök)
  • 1,5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar
  • 1 msk maizena för redning (eventuellt)

Strimla vitkål och fräs det i smör, tillsammans med grynen. Häll i sirap och soja. Blanda runt och häll i vatten. Låt koka under lock 10 – 15 minuter. Skala den färska gurkan, kärna ur den och skiva. Hacka den inlagda gurkan. Blanda de båda gurksorterna tillsammans med lingonen och de färdigkokta sirapsgrynen

Blanda färsen ordentligt med ägg, grädde, pressad vitlök, hackad persilja och kryddorna. Forma till åtta järpar. Stek dem i olja och smör. Hacka löken och stek den med järparna. När du efter ett par minuter vänt på järparna slå i fond, vatten och grädde. Låt puttra under lock i 10 – 15 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Red såsen med maizena om du vill ha den tjockare.

Vintergatan
Vinternatt
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn
Vår egen flygande Jakob
Italienska kotletter med krämiga parmesangryn
BBQ Wok med örtaioli
Tacopaprika med avokadosallad och nachochips
Gulaschsoppa på älgfärs
Saffranspaella
Ceasargryn med baconlindad romansallad
Renskavsgryta med kantarellgryn
Saftiga hamburgare
Min egen kvarngrynsallad
Bakade short ribs
Grillad lammentrecôte
Skagenröra på matvetevåffla
Kvarngryn med parmesan
Kalljästa frukostfrallor
Rotfruktsoppa på rökt bog
Chili på Ekologisk Matvete
Torskfilé med rostad vitlök
Saffransbulgur med ugnsrostad fänkål och kallrökt lax
Värmande gryta med lammfärs, grönkål och kamutvete
Julköttbullar med matvetesallad och snabbpicklad gurka
Krispig rödkålssallad med kvarngryn och apelsindressing
Mathavresallad med rostad pumpa, brysselkål och senapsdressing
Får det vara lite rött?
Friskt, sa gubben
Fredagsfina fisken
Helenas jambalaya
Middag den 24:e
Bruschetta på svenska
Syrliga pannan
Somrig klassiker
Mustig augusti
Ceasardröm
Grillkväll i fickformat
Laxlyx
Mozzarellamums
Semestertallrik från Dalarna
Picknick med krisp
Skärgårdspanna
Caesardressing
En enkel bearnaise
En rörig pesto
Power bars
Zeyton ba parake gandom
Soupe jo
Meygo ba parake gandom
Lobya polo
Bagahali
Ashe mast
Ashe gandom
Ashe adas
Fredrix Ketchup
Klassisk aioli
TXS BBQ
Fetaostkräm från Dalarna
Calvadosfikon med krispigt havreströssel
Maränger
Dipp med dill och kapris
Kornotto med hummer
Dröm för två
Hjälmaregös
Hjärtekraft
Höstlamm
Varm nypsoppa
Duva med höstäpple
Ostfrestelse