Sirapskålgryn med lingon och järpar

4 portioner

  • 3 dl Svenska Kvarngryn
  • 2,5-3 dl vatten
  • 100 – 150 gram strimlad vitkål
  • 2 msk smör
  • 3 msk sirap
  • 2 msk soja
  • 3 dl lingon
  • ½ färsk gurka
  • 1 dl inlagd gurka
  • 500 gr färs av nöt eller älg
  • 1 bunt persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 – 2 ägg
  • ½ dl grädde
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk hel kummin
  • salt och peppar
  • smör och olja
  • 1 gul lök
  • 3 msk fond (ox-, vilt- eller stekt schalottenlök)
  • 1,5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar
  • 1 msk maizena för redning (eventuellt)

Strimla vitkål och fräs det i smör, tillsammans med grynen. Häll i sirap och soja. Blanda runt och häll i vatten. Låt koka under lock 10 – 15 minuter. Skala den färska gurkan, kärna ur den och skiva. Hacka den inlagda gurkan. Blanda de båda gurksorterna tillsammans med lingonen och de färdigkokta sirapsgrynen

Blanda färsen ordentligt med ägg, grädde, pressad vitlök, hackad persilja och kryddorna. Forma till åtta järpar. Stek dem i olja och smör. Hacka löken och stek den med järparna. När du efter ett par minuter vänt på järparna slå i fond, vatten och grädde. Låt puttra under lock i 10 – 15 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Red såsen med maizena om du vill ha den tjockare.

Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos