Semestertallrik från Dalarna

Rostade grönsaker med matkorn och lufttorkad fläskkarré från Dalarna.

4 portioner

  • 2 röda paprikor
  • 1 gul paprika
  • 1 orange paprika 
  • 1 knippe färsklök
  • 2 vitlökar (King solo)
  • 1 kruka dragon
  • 2 dl kokade matkorn
  • Lufttorkad ”coppa”
  • Fläskkarré
  • Olivolja av god kvalitet

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Skär grönsakerna i bitar, lägg dem på en plåt och strö över lite havssalt.
3. Rosta grönsakerna i cirka 25 minuter, eller tills de har fått färg.

Ta ut och låt dem svalna.

Matkornssallad

  • 2 dl matkorn
  • Salt och peppar

Gör så här:
1. Koka grynen i 4 deciliter vatten, tillsätt salt och lökarna. Låt det koka i cirka 10 minuter. Dra sedan av och låt det svalna.
2. Häll bort överflödigt vatten och blanda matkornen med grönsakerna.
3. Plocka dragonbladen. Vänd ner dem med olivoljan. Salta och peppra.
4. Lägg upp fläskkarrén på ett fat och njut tillsammans med salladen.

Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser