Med brieost och friska grönsaker i hembakta hamburgerbröd på skållat matvete och rågsurdeg.

HAMBURGERBRÖD (8ST)

  • 50 g jäst
  • 1⁄2 burk surdeg
  • 20 gram havssalt
  • 1 dl olivolja
  • 4 dl vatten
  • 1 1⁄2 dl kokt matvete (koka upp 1 1⁄2 dl vatten slå det över vetet, låt svalna och blanda ner i degen)
  • 650 g manitoba creme-mjöl

Gör så här:
Blanda jäst, vatten, olja och surdeg. Tillsätt salt och mjöl. Blanda i det kokta (och avsvalnade) matvetet, blanda allt i en matberedare i cirka 10-12 minuter. Forma runda bröd av degen och platta till dom som en hamburgare och pensla dem med vatten. Strö lite matvete ovanpå. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bröden jäsa cirka 1 timme och grädda sedan i cirka 15 minuter. Låt bröden svalna. Dela bröden och fyll dem med och godsakerna.

HAMBURGARE (4ST)

  • 800 gram nötfärs
  • 1 ask cocktailtomater
  • 1 huvud romansallad
  • 200 gram brieost
  • 4 st saltgurkor
  • 8 st små röda steklökar
  • salt och peppar

Gör så här:
Sätt på ugnen på 90 grader och tänd grillen. Tag färsen och salta och peppra den rikligt. Dela upp färsen i fyra lika delar, blir cirka 200 gram var. Knåda ihop färsen med knytnävarna och forma dem som en hamburgare. Lägg upp dem på en plåt och skjut in dom i ugnen. Stick in en termometer och låt kärntem- peraturen komma upp till 56 grader. Det tar cirka 25 minuter. Tag ut dem och låt svalna lite. Grilla på dem för lite yta och smak. Krydda ytterligare med mera salt och peppar.

HAMBURGERDRESSING

  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk Heinz chilisås
  • 3 dl matolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar

Gör så här:
Vispa gulorna tillsammans med senapen, vinägern, chilisåsen i några minuter tills det blir skum. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar krydda upp den med salt och peppar samt riv ner vitlöken, lägg upp den som en dressing till hamburgaren.

Detta recept innehåller

”Ingen sommar utan hamburgare. Om du förbereder dem i ugnen blir de perfekt saftiga. Brödet på matvete och surdeg blir snackisen, garanterat.” – Görgen Tidén

Vintergatan
Vinternatt
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn
Vår egen flygande Jakob
Italienska kotletter med krämiga parmesangryn
BBQ Wok med örtaioli
Tacopaprika med avokadosallad och nachochips
Gulaschsoppa på älgfärs
Saffranspaella
Ceasargryn med baconlindad romansallad
Renskavsgryta med kantarellgryn
Saftiga hamburgare
Min egen kvarngrynsallad
Bakade short ribs
Grillad lammentrecôte
Skagenröra på matvetevåffla
Kvarngryn med parmesan
Kalljästa frukostfrallor
Rotfruktsoppa på rökt bog
Chili på Ekologisk Matvete
Torskfilé med rostad vitlök
Saffransbulgur med ugnsrostad fänkål och kallrökt lax
Värmande gryta med lammfärs, grönkål och kamutvete
Julköttbullar med matvetesallad och snabbpicklad gurka
Krispig rödkålssallad med kvarngryn och apelsindressing
Mathavresallad med rostad pumpa, brysselkål och senapsdressing
Får det vara lite rött?
Friskt, sa gubben
Fredagsfina fisken
Helenas jambalaya
Middag den 24:e
Bruschetta på svenska
Syrliga pannan
Somrig klassiker
Mustig augusti
Ceasardröm
Grillkväll i fickformat
Laxlyx
Mozzarellamums
Semestertallrik från Dalarna
Picknick med krisp
Skärgårdspanna
Caesardressing
En enkel bearnaise
En rörig pesto
Power bars
Zeyton ba parake gandom
Soupe jo
Meygo ba parake gandom
Lobya polo
Bagahali
Ashe mast
Ashe gandom
Ashe adas
Fredrix Ketchup
Klassisk aioli
TXS BBQ
Fetaostkräm från Dalarna
Calvadosfikon med krispigt havreströssel
Maränger
Dipp med dill och kapris
Kornotto med hummer
Dröm för två
Hjälmaregös
Hjärtekraft
Höstlamm
Varm nypsoppa
Duva med höstäpple
Ostfrestelse