Med brieost och friska grönsaker i hembakta hamburgerbröd på skållat matvete och rågsurdeg.

HAMBURGERBRÖD (8ST)

  • 50 g jäst
  • 1⁄2 burk surdeg
  • 20 gram havssalt
  • 1 dl olivolja
  • 4 dl vatten
  • 1 1⁄2 dl kokt matvete (koka upp 1 1⁄2 dl vatten slå det över vetet, låt svalna och blanda ner i degen)
  • 650 g manitoba creme-mjöl

Gör så här:
Blanda jäst, vatten, olja och surdeg. Tillsätt salt och mjöl. Blanda i det kokta (och avsvalnade) matvetet, blanda allt i en matberedare i cirka 10-12 minuter. Forma runda bröd av degen och platta till dom som en hamburgare och pensla dem med vatten. Strö lite matvete ovanpå. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bröden jäsa cirka 1 timme och grädda sedan i cirka 15 minuter. Låt bröden svalna. Dela bröden och fyll dem med och godsakerna.

HAMBURGARE (4ST)

  • 800 gram nötfärs
  • 1 ask cocktailtomater
  • 1 huvud romansallad
  • 200 gram brieost
  • 4 st saltgurkor
  • 8 st små röda steklökar
  • salt och peppar

Gör så här:
Sätt på ugnen på 90 grader och tänd grillen. Tag färsen och salta och peppra den rikligt. Dela upp färsen i fyra lika delar, blir cirka 200 gram var. Knåda ihop färsen med knytnävarna och forma dem som en hamburgare. Lägg upp dem på en plåt och skjut in dom i ugnen. Stick in en termometer och låt kärntem- peraturen komma upp till 56 grader. Det tar cirka 25 minuter. Tag ut dem och låt svalna lite. Grilla på dem för lite yta och smak. Krydda ytterligare med mera salt och peppar.

HAMBURGERDRESSING

  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk Heinz chilisås
  • 3 dl matolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar

Gör så här:
Vispa gulorna tillsammans med senapen, vinägern, chilisåsen i några minuter tills det blir skum. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar krydda upp den med salt och peppar samt riv ner vitlöken, lägg upp den som en dressing till hamburgaren.

Detta recept innehåller

”Ingen sommar utan hamburgare. Om du förbereder dem i ugnen blir de perfekt saftiga. Brödet på matvete och surdeg blir snackisen, garanterat.” – Görgen Tidén

Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad