Ingredienser
  • 3 kg nötfärs
  • 6 liter vatten
  • 7 gula finhackade lökar
  • 8 morötter tärnade
  • 10 msk tomatpuré
  • 100 gram hackad persilja
  • 2 kg kvarngryn
  • Salt och peppar
Tillagning
  1. Bryn köttfärs och lök, lägg över i gryta
  2. Tillsätt tärnade morötter, vatten, tomatpuré och hälften av
    persiljan
  3. Salta och peppra
  4. Låt koka i 20 minuter
  5. Tillsätt resten av persiljan vid servering
  6. Tillaga kvarngrynen enligt anvisning i ugn eller gryta.
  7. Servera med kvarngryn och sallad
TILLAGNING KVARNGRYN
  • I gry ta: koka 12-14 minuter.
  • I ugn: 100°. Ånga 1 liter vatten,1 liter gryn.
  • På stekbord: Häll av vattnet efter blötläggningen och stek i smör eller olja.
  • Tillsätt salt eller buljong.
Tips!

Blötlägg i kallt vatten i 2
timmar för kortare koktid.

Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos