Mozzarellamums

Panerade ost- och kvarngrynsbollar. Serveras med basilikadipp.

  • 1 dl kvarngryn
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 röd chili
  • 1 vitlök (King solo)
  • Salt och peppar
  • 1 tsk maizena
  • 2 mozzarellaostar (tärnade)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 påse pankoströbröd
  • 1 liter frityrolja (till fritering)

Gör så här:
1. Koka grynen i 2 deciliter vatten. Skala och finhacka lökarna. Finstrimla chilin och rör ner den med grynen och löken. Salta och peppra.
2. Låt vattnet koka bort och tillsätt maizenan samt mozzarellaosten. Låt osten smälta och rör om.
3. Dela upp blandningen i små klumpar. Låt svalna och forma dem till bollar.
4. Lägg upp mjöl, ägg och ströbröd i skålar. Rulla bollarna i mjölet, sedan i ägget och därefter i ströbrödet (Var noga med att allt fastnar ordentligt).
5. Fritera bollarna i oljan på 170 grader.

Basilikadipp

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 ½ dl rapsolja
  • 2 msk vatten
  • 1 kruka basilika
  • 1 knippe bladpersilja
  • ½ vitlök (King solo)
  • Salt och peppar

Gör så här:
1. Skala och riv vitlöken, finhacka örterna och blanda alltsammans med äggulorna, vinäger och dijonsenap.
2. Vispa blandningen med elvisp cirka 3 minuter till den är fluffig.
3. Häll försiktigt ner olja i en tunn stråle samtidigt som du rör om tills du har en majonnäsdipp. Salt och peppra.

Tips: Se till att äggen och oljan har samma rumstemperatur innan du sätter igång. När du smakar av, använd nydiskade skedar varje gång.

Detta recept innehåller
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser