Med härliga grönsaker och brieost.

SALLADEN

  • 5 dl vatten
  • 3 dl Kvarngryn
  • 1 King solo-vitlök
  • 1 rödlök
  • 6 st gulbetor
  • 200 gram shiitakesvamp
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 knippe rädisor
  • 1 ask cocktail tomater
  • 50 gram solrosfrön (rostade)
  • 250 gram brieost av god kvalitet
  • Salt och peppar

Gör så här:
Koka Kvarngrynen i vatten och tillsätt salt, lök och vitlök låt det koka i cirka 12 minuter. Dra av och låt svalna. Under tiden kokar du gulbetorna i saltat vatten med en liten skvätt vinäger i 40 minuter. Skölj av, skala, dela gulbetorna och lägg dom i en bunke.
Koka upp nytt vatten. Tag tomaterna och gör ett tunt snitt på botten av dem Lägg dem i kokande vattnet och låt de ligga där i 10 sekunder för att sedan lyfta upp dem och lägga dem i kallt vatten så att skalen krackelerar. Tag upp dem och ta bort skalen. Lägg dem i bunken.
Skala nu sparrisen och dela på tre, doppa ner dem i det kokande vattnet i 20 sekunder tag upp dem, lägg dem tillsammans med tomaterna. Ringla lite god olivolja över salta och peppra.
Stek svampen i olja på låg värme så blir smaken bättre. Salta och peppra och lägg ner dem i bunken. Skiva rädisorna tunt och så även salladslöken och röd- löken. Blanda nu ner grynen i grönsakerna och även solrosfröna.
Lägg upp grynsalladen på en tallrik och skiva brieosten och lägg den över. Salta och peppra.

PARMESANDIP

  • 2 ägg
  • 1 msk sherryvinäger (eller annan valfri vinäger)
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1⁄2 vitlök (King solo)
  • 1 citron
  • 4 sardeller i olja
  • 3 1⁄2 dl rapsolja
  • 150 g parmesanost ”Reggiano”

Gör så här:
Separera äggulorna och lägg ner dem i en skål. Rör ner senapen och vinägern. Riv vitlöken och citronskalet. Blanda det med lite pressad juice från citronen. Vispa blandningen hårt eller med elvisp i cirka 4 minuter tills det blir ett skum. Fortsätt vispa medan du häller ner oljan i en tunn stråle. Finhacka sardellerna och lägg ner dem i dressingen. Riv ner resten av parmesanosten i dressingen. Smaka av med salt och peppar.

Detta recept innehåller
Svenska Kvarngryn EKO

”Den här salladen passar nästan till vad som helst. Grillad kyckling, fläskkarré eller bara som den är. Testa.” – Görgen Tidén

Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser