Med härliga grönsaker och brieost.

SALLADEN

  • 5 dl vatten
  • 3 dl Kvarngryn
  • 1 King solo-vitlök
  • 1 rödlök
  • 6 st gulbetor
  • 200 gram shiitakesvamp
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 knippe rädisor
  • 1 ask cocktail tomater
  • 50 gram solrosfrön (rostade)
  • 250 gram brieost av god kvalitet
  • Salt och peppar

Gör så här:
Koka Kvarngrynen i vatten och tillsätt salt, lök och vitlök låt det koka i cirka 12 minuter. Dra av och låt svalna. Under tiden kokar du gulbetorna i saltat vatten med en liten skvätt vinäger i 40 minuter. Skölj av, skala, dela gulbetorna och lägg dom i en bunke.
Koka upp nytt vatten. Tag tomaterna och gör ett tunt snitt på botten av dem Lägg dem i kokande vattnet och låt de ligga där i 10 sekunder för att sedan lyfta upp dem och lägga dem i kallt vatten så att skalen krackelerar. Tag upp dem och ta bort skalen. Lägg dem i bunken.
Skala nu sparrisen och dela på tre, doppa ner dem i det kokande vattnet i 20 sekunder tag upp dem, lägg dem tillsammans med tomaterna. Ringla lite god olivolja över salta och peppra.
Stek svampen i olja på låg värme så blir smaken bättre. Salta och peppra och lägg ner dem i bunken. Skiva rädisorna tunt och så även salladslöken och röd- löken. Blanda nu ner grynen i grönsakerna och även solrosfröna.
Lägg upp grynsalladen på en tallrik och skiva brieosten och lägg den över. Salta och peppra.

PARMESANDIP

  • 2 ägg
  • 1 msk sherryvinäger (eller annan valfri vinäger)
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1⁄2 vitlök (King solo)
  • 1 citron
  • 4 sardeller i olja
  • 3 1⁄2 dl rapsolja
  • 150 g parmesanost ”Reggiano”

Gör så här:
Separera äggulorna och lägg ner dem i en skål. Rör ner senapen och vinägern. Riv vitlöken och citronskalet. Blanda det med lite pressad juice från citronen. Vispa blandningen hårt eller med elvisp i cirka 4 minuter tills det blir ett skum. Fortsätt vispa medan du häller ner oljan i en tunn stråle. Finhacka sardellerna och lägg ner dem i dressingen. Riv ner resten av parmesanosten i dressingen. Smaka av med salt och peppar.

Detta recept innehåller

”Den här salladen passar nästan till vad som helst. Grillad kyckling, fläskkarré eller bara som den är. Testa.” – Görgen Tidén

Vintergatan
Vinternatt
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn
Vår egen flygande Jakob
Italienska kotletter med krämiga parmesangryn
BBQ Wok med örtaioli
Tacopaprika med avokadosallad och nachochips
Gulaschsoppa på älgfärs
Saffranspaella
Ceasargryn med baconlindad romansallad
Renskavsgryta med kantarellgryn
Saftiga hamburgare
Min egen kvarngrynsallad
Bakade short ribs
Grillad lammentrecôte
Skagenröra på matvetevåffla
Kvarngryn med parmesan
Kalljästa frukostfrallor
Rotfruktsoppa på rökt bog
Chili på Ekologisk Matvete
Torskfilé med rostad vitlök
Saffransbulgur med ugnsrostad fänkål och kallrökt lax
Värmande gryta med lammfärs, grönkål och kamutvete
Julköttbullar med matvetesallad och snabbpicklad gurka
Krispig rödkålssallad med kvarngryn och apelsindressing
Mathavresallad med rostad pumpa, brysselkål och senapsdressing
Får det vara lite rött?
Friskt, sa gubben
Fredagsfina fisken
Helenas jambalaya
Middag den 24:e
Bruschetta på svenska
Syrliga pannan
Somrig klassiker
Mustig augusti
Ceasardröm
Grillkväll i fickformat
Laxlyx
Mozzarellamums
Semestertallrik från Dalarna
Picknick med krisp
Skärgårdspanna
Caesardressing
En enkel bearnaise
En rörig pesto
Power bars
Zeyton ba parake gandom
Soupe jo
Meygo ba parake gandom
Lobya polo
Bagahali
Ashe mast
Ashe gandom
Ashe adas
Fredrix Ketchup
Klassisk aioli
TXS BBQ
Fetaostkräm från Dalarna
Calvadosfikon med krispigt havreströssel
Maränger
Dipp med dill och kapris
Kornotto med hummer
Dröm för två
Hjälmaregös
Hjärtekraft
Höstlamm
Varm nypsoppa
Duva med höstäpple
Ostfrestelse