4-6 portioner En matig sallad med söt pumpa och smakrik brysselkål som toppas med med pikant gruyèreost och en sötsyrlig dressing. Perfekt på buffébordet eller som tillbehör till middagen. Tranbär och pekannötter ger salladen en härligt julig touch. Mathavresallad 3 dl mathavre 1 grönsaksbuljongtärning 250 g butternutpumpa 250 g brysselkål 50 g bladspenat 30 g pekannötter 30 g torkade tranbär 2 msk olivolja flingsalt 50 g gruyèreost Senapsdressing 1 tsk dijonsenap 1 msk äppelcidervinäger 1 msk honung 2 msk olivolja salt, svartpeppar Gör såhär: Koka mathavre i vatten och buljong, enligt anvisningarna på förpackningen. Sätt ugnen på 225°C. Ansa brysselkålen, skär bort lite på roten och plocka sedan bladen tills du kommer in till den hårda mittenbiten, skär den på mitten. Blanda brysselkålen med 1 msk olja och en nypa flingsalt. Skölj spenaten. Skala och skär pumpan i bitar ca 1×1 cm. Lägg pumpan på en bakplåtpappersklädd plåt, ringla över olja och salta, rosta i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200°C, ta ut plåten, lägg på brysselkålen och rosta sedan i ytterligare 10 minuter. Låt allt svalna något och blanda sedan ihop mathavre, grönsaker, tranbär och pekannötter. Toppa med riven gruyèreost. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och ringla över salladen.

DETTA RECEPT INNEHÅLLER

svenskt-mathavre-ekologisk

Vintergatan
Vinternatt
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn
Vår egen flygande Jakob
Italienska kotletter med krämiga parmesangryn
BBQ Wok med örtaioli
Tacopaprika med avokadosallad och nachochips
Gulaschsoppa på älgfärs
Saffranspaella
Ceasargryn med baconlindad romansallad
Renskavsgryta med kantarellgryn
Saftiga hamburgare
Min egen kvarngrynsallad
Bakade short ribs
Grillad lammentrecôte
Skagenröra på matvetevåffla
Kvarngryn med parmesan
Kalljästa frukostfrallor
Rotfruktsoppa på rökt bog
Chili på Ekologisk Matvete
Torskfilé med rostad vitlök
Saffransbulgur med ugnsrostad fänkål och kallrökt lax
Värmande gryta med lammfärs, grönkål och kamutvete
Julköttbullar med matvetesallad och snabbpicklad gurka
Krispig rödkålssallad med kvarngryn och apelsindressing
Mathavresallad med rostad pumpa, brysselkål och senapsdressing
Får det vara lite rött?
Friskt, sa gubben
Fredagsfina fisken
Helenas jambalaya
Middag den 24:e
Bruschetta på svenska
Syrliga pannan
Somrig klassiker
Mustig augusti
Ceasardröm
Grillkväll i fickformat
Laxlyx
Mozzarellamums
Semestertallrik från Dalarna
Picknick med krisp
Skärgårdspanna
Caesardressing
En enkel bearnaise
En rörig pesto
Power bars
Zeyton ba parake gandom
Soupe jo
Meygo ba parake gandom
Lobya polo
Bagahali
Ashe mast
Ashe gandom
Ashe adas
Fredrix Ketchup
Klassisk aioli
TXS BBQ
Fetaostkräm från Dalarna
Calvadosfikon med krispigt havreströssel
Maränger
Dipp med dill och kapris
Kornotto med hummer
Dröm för två
Hjälmaregös
Hjärtekraft
Höstlamm
Varm nypsoppa
Duva med höstäpple
Ostfrestelse