4-6 portioner En matig sallad med söt pumpa och smakrik brysselkål som toppas med med pikant gruyèreost och en sötsyrlig dressing. Perfekt på buffébordet eller som tillbehör till middagen. Tranbär och pekannötter ger salladen en härligt julig touch. Mathavresallad 3 dl mathavre 1 grönsaksbuljongtärning 250 g butternutpumpa 250 g brysselkål 50 g bladspenat 30 g pekannötter 30 g torkade tranbär 2 msk olivolja flingsalt 50 g gruyèreost Senapsdressing 1 tsk dijonsenap 1 msk äppelcidervinäger 1 msk honung 2 msk olivolja salt, svartpeppar Gör såhär: Koka mathavre i vatten och buljong, enligt anvisningarna på förpackningen. Sätt ugnen på 225°C. Ansa brysselkålen, skär bort lite på roten och plocka sedan bladen tills du kommer in till den hårda mittenbiten, skär den på mitten. Blanda brysselkålen med 1 msk olja och en nypa flingsalt. Skölj spenaten. Skala och skär pumpan i bitar ca 1×1 cm. Lägg pumpan på en bakplåtpappersklädd plåt, ringla över olja och salta, rosta i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200°C, ta ut plåten, lägg på brysselkålen och rosta sedan i ytterligare 10 minuter. Låt allt svalna något och blanda sedan ihop mathavre, grönsaker, tranbär och pekannötter. Toppa med riven gruyèreost. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och ringla över salladen.

DETTA RECEPT INNEHÅLLER

svenskt-mathavre-ekologisk

Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad