Laxlyx

Våfflor på matvete med sotad gravlax, vit sparris och plockad sallad.

4 portioner

  • 2 ½ dl matvete
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Koka upp 4 deciliter vatten och slå det över matvetet. Låt det stå i någon timme.
2. Mixa matvetet och övriga ingredienser med en stavmixer. Låt stå cirka 30 minuter.
3. Grädda smeten i våffeljärn.

Sotad gravlax med vit sparris

  • 200 g gravad lax
  • 8 vita sparrisar
  • Plockad sallad av valfri sort
  • Olivolja

Gör så här:
1. ”Sota” gravlaxen direkt i stekpanna på högvärme. Dela sedan laxen och lägg upp den på våfflan.
2. Koka vit sparris i lätt saltat vatten. Dra den av värmen och låt den ligga kvar i kastrullen i cirka 15 minuter.
3. Dela sparrisen och lägg upp den tillsammans med salladen och laxen på våfflan. Ät genast.

Detta recept innehåller
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad