Med ärtor och apelsindoftande skinksås

4 port

Grynen:
3 dl kvarngryn
1 buljongtärning
150 gr parmesan
200 gr gröna ärtor

Koka grynen enligt anvisning tillsammans med buljongtärningen. Häll av grynen men spara lite, lite av vattnen med grynen. Ställ tillbaka på plattan och lägg i den rivna parmesanen. Rör om tills den smällt ner och grynen blivit krämiga och fina. Precis innan servering blanda i ärtorna.

Såsen:
50 gr smör
3 msk mjöl
2 dl grädde
ca 4 dl mjölk
200 gr fin kokt skinka
1 apelsin, skal och saft
salt och peppar

Smält smör och vispa i mjölet. Häll sedan på mjölk och grädde lite i taget. Låt såsen koka upp under omrörning. Strimla skinkan och lägg i den. Riva skalet av apelsinen och lägg i det, pressa sedan i saften. Smaka av med salt och peppar.

Lisa säger
De ekologiska kvarngrynen är en härlig blandning av vete, havre (rikt på nyttiga fetter, magnesium, zink och järn), råg (lågt GI-värde ger lågt insulinsvar). Gröna ärtor är rika på vitamin K som behövs för uppbyggnaden av skelettet och huden där det motverkar rynkor.

kvarngryn-ekologisk

Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser