4 portioner

Du behöver:

  • 2,5 dl Svenskt Matvete
  • 1 dl röda linser
  • 1 gul lök
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 vitlök solo
  • 1 bit ingefära (4 cm)
  • 3 limeblad
  • 2 tsk röd currypasta
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk cocosmjölk
  • 1 burk tomatkross
  • 3 – 4 dl vatten
  • olja
  • salt

Frisk sallad:

  • 1 morot
  • ½ gurka
  • ½ rödlök
  • 1 tomat
  • 1 lime (skal och saft)
  • 1 knippe färsk koriander
  • salt, chiliflakes

Gör så här:

Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs allt i oljan någon minut. Lägg i linser och matvetet. Blanda i currypasta och tomatpurén, smula i limeblad och buljong. Häll sedan på krossade tomater och cocosmjölken och rör i grytan så allt blandas ihop. Häll i vattnet och låt det koka under lock i ca 15 minuter. Smaka av med salt.

Salladen:
Skala och riv moroten. Finhacka gurkan, rödlöken och tomaten. Lägg tillsammans i en skål och riv över skalet från limen och pressa i juicen. Hacka över koriandern och smaka av med salt och chili.

Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)