Aioli är provancalska för vitlök och olja. Språket finns inte längre kvar men det gör aiolin, i många varianter. Detta är den franska, den mest klassiska varianten. Onödigt gott till fisk och skaldjur.

Ingredienser
  • 4 äggulor (Tips! Gör maränger på äggvitorna)
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Rivet skal av 1 citron
  • 6 dl matolja
  • 1 pressad king solo vitlök, eller 3 klyftor vanlig vitlök
  • Salt
  • Peppar
Gör så här
  1. Blanda äggulor, senap och vinäger i en bunke.
  2. Vispa nu poröst, häll i oljan sakta eftersom du vispar. OBS! Häll inte i för mycket åt gången.
  3. Vispa tills oljan är slut. Lägg sedan i den pressade vitlöken och citronskalet.
  4. Smaka av med salt och peppar.
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser