Kärringröra med matvete

6-12 pers

  • 2 dl Svenskt Matvete
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 avokado
  • 2 tomater
  • 2 ägg
  • 3 msk grov senap
  • 125 g färskost med pepparrotsmak
  • 3 msk créme fraiche
  • 1 tsk honung
  • 3 msk fryst dill
  • 3 msk fryst gräslök
  • ca 150 gram rökt lax
  • 1 apelsin(skalet)
  • salt och peppar.

Koka matvetet i 2,5 dl vatten och buljongtärningen i 12 minuter, eller tills allt vatten är borta och vetet är mjukt. Låt grynen svalna. Koka äggen i 4 – 5 minuter. Blanda färskost med crème fraiche och mosa ner de lättkokta äggen. Blanda med örterna.

Tärna avokado och tomat och blanda i dem med. Blanda i det avsvalnade vetet, klicka i senap och honung. Salta och peppra. Strimla i laxen och riv över apelsinskal.

Blanda och servera med fördel på knäckebröd eller kavring.

Vintergatan
Vinternatt
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris